Blog

03 JULY 2025

Lasagne eller Melanzane alla Parmigiana?

Du står där i köket. En aubergine i ena handen, ett ark färsk pasta i den andra. Det doftar tomat, basilika och något nostalgiskt. Och så kommer frågan: ”Ska det bli lasagne eller parmigiana idag?”
Men... måste man ens välja?
Tänk om den gyllene, knapriga, mjuka Parmigiana di Melanzane får smälta ihop med en klassisk Lasagne. Två älskade rätter som tillsammans bildar något ännu bättre. Inte kompromiss – bara mer av det goda. Och vi har testat. Det funkar. Det är till och med farligt gott.
För en italiensk kock som växte upp i doften av aubergine som fräser i olja, är parmigiana mer än en rätt – det är ett humör, en familjehändelse, ett barndomsminne. Men var kommer den egentligen ifrån? Sicilien? Kampanien? Emilia-Romagna? Frågar du fem italienare får du sju olika svar. Det är lite som att diskutera var semlan uppfanns. Vi låter vara osagt – men låt oss bara säga: där det finns mest olivolja, där finns ofta sanningen.
I Stockholm gör vi vår egen tolkning på Lasagnariet. Med respekt för tradition, men också nyfikenhet på vad som händer när man vågar blanda upp recepten. Vi har skapat Lasagne alla Parmigiana, en variant som känns både ny och självklar.

Och nu, en liten kärleksförklaring till auberginen.
Har du koll på hur många sorter det finns? Mörklila, långa japanska, vita små, runda turkiska, randiga, smala, fasta... Vissa suger åt sig olja som svampar, andra håller sig fasta och saftiga även efter en omgång i ugnen. Alla har sin plats. Men vilken är bäst till lasagne?
Vi har testat en hel del, inklusive några Svenska råvaror från lokala odlare i växthus runt Mälardalen. Och vi måste fråga: Har du smakat en svenskodlad aubergine? Vet du nån som odlar? Hör av dig – vi kommer med lunch!
Att jobba med lokalt anskaffat och säsongsbaserat är mer än en trend för oss. Det är ett sätt att laga mat som känns bra i magen. Vi kombinerar Svenska ingredienser med Italienska råvaror som vi inte kompromissar med – som Parmigiano Reggiano, olivolja och vår älskade mozzarella. Allt för att varje lasagne ska kännas som den där första tuggan du aldrig glömmer.
Och hur gör vi då?

Vi hade kunnat ta genvägar. Ugnsbaka auberginen, skiva tunt, kanske till och med luftfritera. Men nej. Vi saltar, låter vila, doppar i mjöl och friterar den till gyllene perfektion. För oss är det där som Hemlagad mat börjar – i detaljerna. Visst, vi har också en lättare, ugnsbakad version för dig som vill hålla det mer hälsosamt. För komfortmaten är inte menad att vara tung. Den ska bara... kännas rätt.
Och det gör vår Parmigiana-lasagne. Den reser bra i en take-away-låda. Den funkar på en picknick. Den smakar ännu bättre dag två (om du lyckas spara något till då). Den säger: "Någon har lagat det här. Inte något."
Dessutom är den Vegetarisk – vilket passar perfekt in i vad många stockholmare faktiskt efterfrågar idag. Fler vill äta grönt, mer medvetet, men ändå ordentligt mättande. Vi märker det varje dag. Folk vill ha riktig hemlagad mat från Takeaway i Stockholm, som känns lagad – inte producerad.

Och vi älskar det. Vi har redan vår Veganska och Glutenfria lasagne på menyn. Den här Parmigiana-varianten är ännu ett sätt att visa att smak och hållbarhet går hand i hand. Och att det inte finns någon motsättning mellan italiensk tradition och svensk nytänkande. Tvärtom. Det är där magin händer.
Vet du förresten att auberginen är en sorts bär?
Japp. Den kommer ursprungligen från Sydasien, har fraktats av araber till Europa, blivit förtalad som giftig, och sen upphöjd till älsklingsgrönsak av varje medelhavskök med självrespekt. Idag har den huvudrollen i rätter från Sicilien till Grekland, Libanon till Indien – och nu, i vår svenska sommarvariant av Lasagne.
För det här är en sommarrätt. En rätt med saftiga tomater, doftande basilika, krämig ost och mjuk aubergine. Serverad varm på verandan, eller kall under ett träd i parken. Tillsammans med ett glas lemonad, eller kanske ett naturvin. På picknickfilt eller i soffan. Du väljer.

Bakom kulisserna på Lasagnariet har vi just nu ett samarbete med en ekologisk tomatodlare som levererar underbara sommartomater till oss. Basilikan är svensk, doftar som en balkong i Neapel. Och mjölet i vår färska pasta är malt utanför Södermanland. Det är vår typ av hållbarhet. Inte för att det låter bra – utan för att det smakar bättre.
Kan du föreställa dig en hållbar takeaway som serverar hemlagad lasagne, lagad från grunden med både lokalt anskaffat och italienska råvaror?
Vi kan. Det är vad vi serverar till lunch varje dag.
Så, åter till frågan: Lasagne eller Parmigiana?
Vårt svar: Varför välja?
För när allt kommer omkring, handlar mat inte alltid om att välja ett spår. Det handlar om att kombinera det bästa från två världar. Två rätter, två kulturer, två idéer – som möts i en lasagneform och blir något helt nytt. Som Stockholm och Italien. Som oss och dig. Som vardag och fest.
Nästa gång du kommer förbi Lasagnariet – fråga efter Parmigiana-lasagnen. Den kanske inte är exakt som Nonna gjorde den. Men den kanske blir som du vill minnas den.

Vilken aubergine är bäst i lasagne?
Ska den vara friterad eller ugnsbakad?
Har du någonsin smakat en svensk aubergine?
Kan en parmigiana bli en lasagne?
Vi ställer de viktiga frågorna. Du tar med aptiten – vi har svaren redo i ugnen.

Kontakta oss