Blog

14 JULY 2025

Blåbärssäsong

Det finns stunder när man snubblar över något så vackert, så tyst magiskt, att tiden tycks stanna. En av de stunderna för mig var när jag för första gången promenerade genom skärgården en högsommardag och plötsligt befann mig i ett blått hav av vilda blåbär. Överallt. Ingen skylt, inget stängsel, inget mänskligt ingripande – bara naturen som gör sin grej. Jag minns hur jag satte mig på huk, tyst och stilla, och kände att jag just hade upptäckt Sveriges mest generösa hemlighet.

Juli i Sverige är bärens månad. Skogarna runt Stockholm förvandlas till ett smakrikt äventyr för dem som vet vad de letar efter. Och om du är som jag – någon som kommer från en matälskande italiensk bakgrund men har förälskat sig i svensk enkelhet – då är blåbärssäsongen som poesi du kan äta... och de här vilda blåbären smakar faktiskt väldigt likt de jag är van vid från Abetonebergen i Italien. På Lasagnariet älskar vi hemlagad mat och ingredienser som får tala för sig själva – och just nu är det blåbären som sjunger.

Vart ska man plocka dem?

Som med svamp är det svårt att avslöja det bästa stället, men det är väldigt lätt att hitta blåbär – det räcker med en härlig promenad in i skogen.

Om du är i Stockholm behöver du inte åka långt. Nackareservatet och Hellasgården är lokala favoriter med slingrande stigar och skuggiga gläntor fulla av vilda blåbär. Ta en kort färjetur eller SL-buss från Slussen och du hamnar på någon av skärgårdens öar – Fjäderholmarna, Grinda eller lite längre bort till Utö – där du kan vara helt ensam i skogen med fågelsång och blåbär. En av de mest magiska sakerna man kan göra i Sverige.

Mer än bara sylt

Självklart kan du göra sylt. Faktum är att du borde – och det är väldigt enkelt. Hemgjord blåbärsmarmelad är tillfredsställande på djupet – söt, klibbig, intensiv. Perfekt på rostat bröd eller på en skiva surdeg med ricotta. Men om du kommer hem med ett halvt kilo (eller mer), är det dags att bli kreativ. På Lasagnariet gillar vi att utforska hur traditionella ingredienser kan användas på lekfulla sätt.

Här är några idéer:

Torka dem och blanda i granola eller sallader – eller i en varm infusion till vintern.

Lägg in dem försiktigt med vinäger, generöst med socker och utan kryddor för att bevara den rena smaken – fantastiskt till lagrade ostar eller rostade kötträtter.

Och sen har vi vår favorit: sorbet.

Snabbt recept på blåbärssorbet

Den här sorbeten är en liten uppenbarelse. Fruktig, uppfriskande, lätt syrlig och vackert balanserad. Och ja – den passar förvånansvärt bra efter en mustig lasagne.

Ingredienser:

500 g färska blåbär

200 g akaciahonung (eller annan mild blomsterhonung)

Rivet skal och saft från 2 citroner

2 msk vitvinsvinäger

100 g vatten (hjälper till att ge en extra vattnig och fräsch konsistens)

Till servering:

Några flingor havssalt

En skvätt riktigt fin olivolja

Så här gör du:

Mixa alla ingredienser tills smeten är slät.

Sila genom en finmaskig sil om du vill ha en silkig konsistens utan kärnor (valfritt).

Kyl ner smeten i kylen i minst 2 timmar.

Kör i glassmaskin tills den har satt sig, eller frys i ett grunt kärl och rör om var 30:e minut tills den är slät.

Om den blir för hård eller om du glömmer att ta ut den i tid, kan du bara skrapa den med en gaffel.

Skopa upp i skålar. Precis innan servering – tillsätt en nypa havssalt och en droppe olivolja.

Det är oväntat, men det fungerar. Sältan lyfter sötman, olivoljan ger djup – tillsammans förvandlar de en enkel sorbet till något du kommer minnas. Och om du vågar – tillsätt en liten tesked tät och lagrad balsamvinäger från Modena.

Varför honung?

Vi använder honung istället för glukos eftersom det är en naturlig inverterad sockerart. Det gör sorbeten mjukare och förhindrar iskristaller – och ger dessutom en fin och komplex smak.

En skål för Rålund

Och på tal om drycker – vi har nyligen upptäckt Rålund https://www.newnordicbeverage.se/ från New Nordic Beverage. Deras blåbärsdryck är djupt nordisk, vackert balanserad, och vi är riktigt glada över att para den med vår lasagne. Det känns som om de fångat den svenska skogsbottnen i juli – och gett den bubblor. Håll ögonen öppna – det här kan bli en ny favorit på vår dryckesmeny.

Livet består av lager

På Lasagnariet tror vi att livet består av lager. Lager av pasta, smak, tradition och årstider. Blåbärssäsongen är ännu ett lager i årets recept – flyktig, doftande och full av glädje. Oavsett om du plockar dem barfota i skogen, snurrar dem till en sorbet eller dricker dem i flytande form – ta dig tiden att njuta.

Och om du tittar förbi för en lasagne – kanske väntar en bärinspirerad efterrätt, om säsongen är rätt. Eller om vi har varit smarta nog att bevara tillräckligt många under sommaren.

Kontakta oss