Blog

20 OCTOBER 2025

World Pasta Day 2025. En lasagnehyllning.

Vissa dagar är till för att firas. Andra känns som om de är skapade bara för oss.

Den 25 oktober är det World Pasta Day—och om inte det är en tillräckligt bra anledning att försvinna ner i lager av béchamelsås, rostad pumpa och mustig ragù, då vet vi faktiskt inte vad som är.

På Lasagnariet är varje dag en lasagnedag. Men oktober? Den känns på ett helt annat sätt. Luften blir skarpare, halsdukarna åker fram, och skogen exploderar i gult, rött och orange. Du går förbi ett gäng barn i för stora jackor som sparkar i löven, och tänker: Är det här den mest tröstande tiden på året? Troligtvis. Särskilt om det slutar med en gaffel i handen.

När behovet av tröst knackar på – då svarar pastan
Hösten i Stockholm börjar artigt. En lätt kylig morgon. Några gula löv på marken. Inget dramatiskt. Men så plötsligt händer det. Skiftet. Ljuset försvinner tidigt. Skogen doftar våt mossa och brasa. Och varje tugga du äter börjar kännas som en liten kärlekshandling mot dig själv.

Det är då lasagnen gör sin entré—inte flashigt, inte högljutt, utan bara precis som du behöver den.

Vi tänker på de där söndagspromenaderna i Nackareservatet eller Judarskogen. Kinderna kalla, händerna djupt i fickorna, andedräkten synlig. Du kommer hem, sparkar av dig skorna, och öppnar locket till en varm box. Ångan stiger. Osten bubblar. Rummet fylls av en doft som får alla att lägga undan mobilen.

Lasagne är inte bara en rätt. Det är ett val.

Två lasagner. En höst.
För att fira det här gyllene mötet mellan pastakärlek och höstmys har vi tagit fram två säsongsanpassade lasagner som pratar flytande oktober.

En för köttälskarna. En för vegetarianerna. Båda skapade för att värma själen (och tårna).

Salsiccia & Pumpa
Det här är lasagnen för alla som älskar det riktigt ombonade. Rostat pumpakött, sött och karamelliserat. Italiensk salsiccia kryddad med fänkål, långkokt till en fyllig ragù. Och en béchamel med salvia som sveper in allt som en ullpläd.

Varje tugga är djup, rund, och lätt rökig – som ett skogsminne du aldrig planerade. På toppen? Fontina DOP, en ost från Valle d’Aosta i Italien – inte särskilt vanlig i Sverige än, men oförglömlig när du väl smakar den.
Nyfiken? Läs mer här: fontina-dop.it/en

Det är en lasagne att äta långsamt. Med vänner. Eller ensam. Med en spellista. Och kanske ett glas något gott.

Pumpa, Kastanj & Karljohan (Vegetarisk)
För dig som någon gång plockat upp en kastanj i skogen och undrat hur den skulle smaka i en krämig sås – den här är för dig.

Pumpapuré som smälter i munnen. Smulor av rostade kastanjer. Jordiga karljohansvampar med ett stänk vitt vin i såsen. Det är hösten, lager för lager. Inget kött behövs. Smakerna står stadigt på egna ben – rika, balanserade, tröstande.

Det är en lasagne som inte skriker för att bli hörd. Den viskar. Och stannar kvar.

Pasta. Fast i svensk oktoberversion.
Vi vet. Lasagne är inte född i Sverige. Men just i oktober? Då känns den som hemma.

När mörkret kommer innan middagen, och vädret går från “lite ruggigt” till “regn i sidled”, händer något i våra lägenheter. Filtarna kommer fram. Strumporna blir varmare. Ljusen tänds – som av sig själva. Och människor samlas – kring bord, brickor eller take-away-påsar – för att värma sig inifrån.

Du behöver inte trerätters. Inget finporslin. Bara något varmt. Något enkelt. Något riktigt gott.

Där kommer vi in.

Så här ser vi det…
Lasagne är generös. Den bryr sig inte om du har kostym eller hoodie. Den dyker upp ändå – het, lagrad, redo att ta hand om dig.

Vi kavlar vår pasta med passion. Vi rostar, puttrar och smakar av. Vår salsiccia kommer från leverantörer vi litar på. Pumpan är lokal. Kastanjerna? De har rest en bit. Men de förtjänar sin plats.

Lasagne är inte trendig. Den försöker inte vara något. Det är därför vi älskar den.

Låt oss fira
På World Pasta Day ska du inte bara säga “pasta är livet.” Du ska leva det.
Planera en skogspromenad. Skicka ett sms till någon du gillar. Tänd några ljus. Kanske lagar du något. Eller så gör du inte det. Du kanske bara öppnar en varm box och låter lagren tala för sig själva.

Fira säsongen. Enkelheten. Och kärleken till mat lagad från grunden.

För i en värld fylld av snabbmat och frysta middagar finns det något vackert i att ta det långsamt. Lager för lager. Bit för bit. Lasagne påminner oss om att stanna upp och njuta.

Och det är värt att fira.

Beställ online, kom förbi efter skogspromenaden – eller se bara till att inte dyka upp tomhänt till kompismiddagen.
Det är pastasäsong. Låt oss fira den på riktigt.

Kontakta oss