Ärligt talat – Stockholm har förändrats en hel del de senaste tio åren. En stad som brukade präglas av långluncher och söndagar fulla av matlådefix har skiftat tempo. Vi springer snabbare, jobbar längre, scrollar mer – men längtar kanske mer än någonsin efter något som får oss att stanna upp. Något varmt. Något som smakar hemma. Och just där smyger sig takeaway in – inte bara som en nödlösning, utan som en liten vardagsritual. En stunds komfortmat mitt i allt.
Men hur ser riktig comfort food som takeaway ut?
För oss på Lasagnariet doftar det béchamel och ragu en tisdag, smakar ricotta och basilika en söndag, och känns som en kram från en italiensk mormor – fast i en takeaway-låda. Det är inte nostalgi. Det är hemlagad mat, lagad från grunden, i lager, med historier inbäddade mellan pastaskivorna.
När man säger takeaway i Stockholm tänker de flesta direkt på sushi, poké, eller en pizza slice i farten. Och ja, det finns en plats för allt det. Men något saknas. Något rejält. Något långkokt, omtänksamt, med smak som dröjer sig kvar. Något som lasagne.
Tänk dig det här: en rykande box i knäet under en björk i Tantolunden. Den klassiska bolognesen med sin djupa smak, eller kanske vår version med vegetarisk mat – ugnsrostad zucchini, färsk spenat och en len tomatsås. Det doftar innan du ens hunnit greppa gaffeln. Husmanskost på italienskt vis, mitt i stan. Vem gillar inte lasagne?
Ändå finns det ännu inget ställe i Stockholm som helhjärtat satsar på lasagne som takeaway. Det är just därför vi kavlar upp ärmarna och gör det själva.
För vi tror att Sverige är redo.
Det har hänt något. Människor är trötta på mat som bara ser bra ut på bild men lämnar magen tom. Vi vill ha mat som känns. Mat med själ. Mat som någon faktiskt lagt kärlek i. Därför tror vi att lasagnen – den där klassikern som brukade höra hemma på långsamma söndagar – är redo att ta plats som stjärnan i takeaway-lådan.
Den reser bra, håller värmen, och den står sig fint både på picknickfilten, vid skrivbordet och på buffébordet under födelsedagskalaset.
Och just picknick. Sommaren är ju ändå svenskarnas kollektiva frihetsdröm. När solen visar sig längre än fem minuter i sträck förvandlas varje gräsplätt till vardagsrum. Filten åker fram. Någon öppnar bubbel. Och så är det dags att äta. Men ofta blir det mackor. Eller pizza. Igen.
Där vill vi smyga in med vår vegetariska lasagne. Den håller värmen i folie. Den funkar kall, som en pastasallad. Den är fullmatad med svenska råvaror – sockerärtor, grillad fänkål, kanske till och med en pesto på fläder och dill. Det är en komplett måltid som både överraskar och tröstar. Italiensk mat med en skandinavisk blinkning.
Föreställ dig en saftig bit lasagne på picknickfilten. Smälter i munnen. Ändå takeaway.
Och det bästa? Vi kompromissar inte. Vi jobbar med odlare som vet när moroten smakar mest. Men vi fuskar inte bort Italien heller. En riktig Parmigiano. En tomatpuré från Sicilien. Det är inga lyxingredienser. Bara rätt. För ibland är det just detaljerna som förvandlar en “god” lasagne till en “jag glömmer aldrig”-lasagne.
Vi tror inte på valet mellan lokalt producerat och italienska råvaror. Det ena utesluter inte det andra. Det handlar om balans. Och smak. Och om att hålla fast vid vad hemlagad mat faktiskt bör vara.
Och lasagne är aldrig bara en rätt. Den är många.
Den klassiska – med kött, béchamel, parmesan, pastaplattor. Den säsongsbaserade – kanske med vit sparris och citronzest? Den veganska – med grillad aubergine och solrosricotta. Och ja, glutenfri också. För alla som behöver det.
Det handlar om att erbjuda riktig komfortmat, gjord för att ta med. Snart, här i Stockholm. Med italiensk själ och svensk nyfikenhet.
Vi ser framför oss stressade kontorsmänniskor vid Fridhemsplan eller Östermalm. De har tio minuter på sig. Men de vill ändå ha kvalitet. Något som inte bara stillar hungern utan ger en stunds njutning.
Därför kommer vi att erbjuda lunchpaket – vegetarisk lasagne, fräsch sallad, riktigt kaffe. En lunch utan krångel, utan kompromiss. Inga plastbrickor med sorglig sås. Bara lager på lager av värme. Hemlagad mat, på riktigt.
Och det som gör oss lite extra glada? Tanken på att någon beställer en hel form till sitt bröllop. Till en födelsedag. En babyshower. Det har redan hänt i tanken. För det är något med hemlagad mat i stora bitar. Den förenar. Ingen behöver fundera på bestick. Bara ta en bit. Äta. Le.
Vi har aldrig siktat på att bli nästa stora catering-succé. Men om våra lasagner hamnar där – så kör vi. För snabbmat kan vara omtänksam. Takeaway kan kännas som hemma.
Kan du föreställa dig ett ställe som bara lagar lasagne?
Vi kunde. Det är därför Lasagnariet snart öppnar.
Vi bygger något annat. Inget som ropar “snabbmat”. Snarare något som viskar “omsorg”. Vårt kök kommer inte att värma färdigt. Vi kommer att laga allt från grunden. Smaka, testa, laga lager för lager. Vi drömmer på italienska, men tänker på svenska råvaror. Vi älskar innovation, men hoppar aldrig över grunden.
Vi gör det för att vi älskar det. Och för att vi tycker att Stockholm förtjänar det.
Ja, vi är lasagne-besatta. Vi erkänner.
Kanske ser du snart våra lådor i parken. Kanske hämtar du lunch istället för att ställa dig i salladsbuffékön. Kanske tar du med dig vegetarisk lasagne till nästa AW och låtsas att du lagat den själv (vi lovar att hålla tyst). Eller så kommer du bara för att det doftar fantastiskt.
Oavsett varför – vi längtar efter att få möta dig. Med varma formar, stora leenden, och tron på att hemlagad mat – även som takeaway – fortfarande kan smaka som hemma.
För livet består av lager. Och det gör vi också.