Det var en regnig tisdag i mars – en sån där dag då Stockholm känns som att det målats med grå akvarell. En dag som nästan kräver komfortmaten. Jag var på väg hem efter ett långt arbetspass, strumporna genomblöta, magen hungrig, när jag gick förbi ännu en pizzeria med immiga fönster och lysrör som surrade. Jag log. Och suckade. Pizza igen?
Och då slog det mig. Det jag egentligen ville ha var lasagne. Men inte vilken lasagne som helst. Jag menar den där man aldrig glömmer – som mormor brukade laga, eller mamma, eller den där du åt en gång i Bologna och fortfarande drömmer om. Bubblande, gyllene, lager som smälter ihop, full av rostade grönsaker, tomatsås gjord på riktiga tomater, och en béchamel som smakar som en varm filt. Sån där riktig hemlagad mat som tar timmar att laga – och bara några minuter att älska.
Jag gick hem och lagade en från grunden. Hummade på italienska visor och lät doften av brynt smör och riven parmigiano fylla hela köket. När jag tog ut formen ur ugnen tänkte jag – varför finns inte det här i Stockholm? Stan har fantastisk mat, smart mat, vacker mat – men ingen riktig lasagne-takeaway. Inte den sortens mat man kan ta med sig hem och ändå känna att någon lagat den med hjärta.
Och det var där Lasagnariet föddes.
Ju fler jag pratade med, desto fler ögon började glittra. "En lasagne-takeaway? Äntligen!" Någon sa det precis så, och jag visste att vi var något på spåren. Lasagne har en plats i Stockholm – inte bara till helgen eller som fryst nödlösning, utan färsk, dagligen, och tillagad med respekt. Det är komfortmaten för långa vintrar och vardagskvällar. Perfekt att dela med någon – eller att äta själv direkt ur formen med gaffel och inga ursäkter. Vem gillar inte lasagne?
När vi började jobba med våra recept tog vi inspiration både från italiensk mat tradition och svensk nyfikenhet. Jag är en siciliansk kock med rötter i ett kök där recept viskas vidare, inte skrivs ner. Men sen jag kom till Sverige har jag upptäckt att våra matkulturer pratar samma språk. Ni har gratänger, knäckebröd, sötsyrlig inläggning och rågbröd. Jag har parmigiana, soffritto och söndagsdoften från en långkokt tomatsås.
Men det som förenar oss är kärleken till riktig hemlagad mat. Inte från pulver. Inte från en plastförpackning. Mat som lagas med omsorg, med riktiga råvaror och en slags tålmodighet som smakar mer ju längre man låter den vara.
Våra alternativ inom vegetarisk mat är inte bara ett artigt sidospår – de är bland våra stoltheter. Sverige har en stark koppling till grönsaker och årstider. Ni märker när saker växer, doftar, mognar och försvinner. Det vill vi också göra i vår vegetariska lasagne. Tänk dig rostad paprika och zucchini, söt karamelliserad lök, spenat och ricotta, eller skogssvamp i lager med len béchamel och en hint av salvia. Och när våren kommer? Då börjar vi redan drömma om nässlor, lokalt anskaffad sparris, eller en citronskalsklick som lyfter allting. Inget kött behövs för att lasagnen ska kännas rik och generös. Det är det som är komfortmaten, eller hur?
Vi kommer även att erbjuda vegansk mat och glutenfri lasagne. För alla ska kunna äta gott – lasagne tillhör oss alla.
Jag minns fortfarande första gången jag smakade riktigt svenskt smör. Jag är van vid olivolja – gyllene, fruktig, medelhavssjälvständig. Men smöret? Det var som sammet. Nu använder vi det i vår béchamel, i våra långrostade grönsaker, i såser som får stå och sjunga i flera timmar. Det är ett av många sätt som vår lasagne speglar platsen vi befinner oss i. Vi använder både svenska råvaror och italienska råvaror – ibland i samma tugga. Vi försöker handla så lokalt anskaffat som möjligt. Vi gör vårt bästa för miljön, men smak kommer alltid först.
Kan du känna doften av nygräddad, varm, hemlagad lasagne med parmigiano Reggiano och massor av skogssvamp? Det är vad vårt kök doftar just nu. Varje testbatch blir lite bättre än den förra.
Lasagnariet är snart redo. Formarna står i rader. Ugnarna mullrar. Såsen vilar och tjocknar, som alla bra såser gör. Snart öppnar vi i Södermalm – med ett kök fullt av lasagne som bara väntar på att följa med dig hem. Värm upp den långsamt, eller ät den kall, direkt ur förpackningen. Vi dömer ingen. Vi bara lagar.
Snart öppnar vi: En lasagnetakeaway som ingen annan
Vi vill ge Stockholm något nytt – något bekant, men lite bättre. Ett takeaway stockholm-koncept där maten står i centrum, där du känner dig omhändertagen. Där komfortmaten är på riktigt, hemlagad mat får ta tid, och råvarorna är så lokalt anskaffade och kärleksfullt utvalda som möjligt.
Vi vill inte förändra hur Sverige äter. Vi vill bara lägga till något som förtjänar att bli kvar. Lite mer värme. Lite mer ugnstid. Lite mer själ.
Har du någon lasagne du drömmer om att prova? Kanske med rostad pumpa och salvia? Eller en version inspirerad av kantarellmackan – fast i lager? Kanske något nostalgiskt. Kanske något vilt. Berätta för oss. Vi lyssnar.
Vi ses snart,
Lasagnariet