Blog

06 OCTOBER 2025

Kastanjer

När man tänker på den italienska hösten finns det få symboler som är lika starka som kastanjen. Rostad i små gatustånd under prasslande löv, spricker skalet upp och ångan stiger ur pappersstrutarna – en doft som värmer både händer och hjärtan. Italienska barn växer upp med drömmen om just den doften, om den första kalla vinden följd av doften av kastanjer som rostas på piazzan.

Kastanjen – naturens höstjuvel

På italienska kallas frukten castagna. Den sitter innesluten i ett taggigt skal (riccio) som spricker upp när den mognar och avslöjar en till tre blanka nötter. Skalet är mörkbrunt med en ljusare fläck vid basen, och på toppen sitter ofta en liten ”tofs”.

Historiskt var kastanjer livsviktiga i delar av Italien. De kallades il cereale che cresce sull’albero – ”spannmålet som växer på träd” – och maldes till mjöl som användes till bröd, gröt och kakor. Med tiden odlades särskilda sorter, marroni, med sötare smak och lättare skal.

I Toscana bakas fortfarande den rustika kakan castagnaccio – en platt kaka gjord på kastanjemjöl, vatten, olivolja, pinjenötter, russin och rosmarin. Enkel, jordnära och fylld av historia.

Höstdrömmen: rostade kastanjer

Tänk dig en kylig novemberkväll i en italiensk stad. Gatlyktorna lyser, kastanjeförsäljarna rullar fram sina vagnar, och luften fylls av doften från rostade skal. Barn trycker händerna mot de varma strutarna, föräldrar delar en påse caldarroste. Det är ren höstmagin.

Många byar och städer firar med castagnate – kastanjefester där man rostar i stora trummor, serverar soppor och bakverk på kastanj och umgås under gyllene löv.

Och kastanjen har även fått ett liv i det söta köket:

Monte Bianco – en klassiker där kastanjepuré spritsas som vermicelli över vispad grädde, ofta smaksatt med kakao eller rom. En liten ätbar alptopp.

Marrons glacés – kastanjer kokta i sockerlag och glaserade till karamelliserade juveler. Tidskrävande men lyxigt.

Kastanjeglass, kastanjekakor, biscotti med kastanjemjöl – variationerna är många.

Från gatumat till delikatess – kastanjen bär på både enkelhet och elegans.

Vår tolkning på Lasagnariet

Hos Lasagnariet älskar vi att experimentera med säsongens råvaror. I höst fick vi tag på kastanjemjöl från Italien. Tillsammans med vetemjöl och kakao skapade vi en söt cannellone fylld med choklad och ricotta. Varm, nötig och mjuk – en perfekt tröst för kalla kvällar.

Men vi frågade oss också: varför inte i en lasagne?
Föreställ dig en lasagne med ragu på rökt sidfläsk, rundad med kastanjepuré, smaksatt med timjan och rödvin, och toppad med en parmigiano-béchamel. Kastanjen ger en lätt sötma och fyllighet, som fördjupar de salta lagren utan att ta över. Låter det gott? Vi tror det – och vi kommer att prova.

För den som hellre vill ha en växtbaserad rätt lagade vi också en vegansk soppa – en sammetslen blandning av potatis, porcini och kastanjer. Fyllig men lätt, med jordig energi som känns som en filt en dimmig dag.

Lager av kultur och nyfikenhet

Från enkla caldarroste på gatan till eleganta desserter som Monte Bianco och marrons glacés – kastanjen rymmer både historia och poesi. Och nu också våra experiment i köket: söt cannellone, soppa, lasagne.

På Lasagnariet vill vi inte bara laga Hemlagad mat – vi vill berätta historier, säsong för säsong, lager för lager. Hösten med sina kastanjer påminner oss om att våga blanda nytt och gammalt, tradition och lekfullhet.

Lasagnariet – lager av experiment.

Kontakta oss