Blog

27 APRIL 2025

Valborg 2025

Första gången jag var på en Valborg-brasa i Sverige visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Hemma i Italien betyder en stor brasa oftast en sak: mat är på gång. Jag såg framför mig doften av grillat kött, rykande grönsaker över öppen eld, kanske en och annan smält ostmacka i folie. Men där stod jag, framför en jättestor brasa, mitt bland sjungande och glada människor... och inte ett grillspett i sikte. Jag sniffade i luften en extra gång, säker på att någon gömt en grill bakom ett träd. Men nej. Bara eld. Bara tradition. Bara firande.
För en hungrig italienare var det nästan en chock. Var fanns maten? Var fanns de sotiga grilldoften, det smälta osten? Men efter ett tag förstod jag — Valborg handlar inte om vad du äter. Det handlar om känslan. Om att vända ansiktet mot värmen efter en lång vinter, om att sjunga tillsammans, stå tätt intill varandra när kvällen fortfarande är kylig, om att fira ljuset som kommer tillbaka. Men gamla vanor är svåra att bryta. Året därpå, när jag skulle till brasan igen, packade jag ner något i ryggsäcken som kändes som hemma. En liten bit Italien, omsorgsfullt inlindad i folie. En bit Lasagne.
Det visade sig att Lasagne passade in på Valborg bättre än jag någonsin hade kunnat tro. Det är den ultimata komfortmaten – en rätt där tålamod, värme och kärlek får ta plats, lager på lager. En tugga av riktigt hemlagad mat och du är hemma, oavsett var du befinner dig. Svenskar förstår den här magin. Deras kärlek till långkok, till pajer bakade på svenska råvaror, och till fika-stunder med vänner visar att svenska och italienska kök viskar samma hemlighet: mat är kärlek.
När våren sträcker ut sina armar över Sverige, kommer också primörerna. Sparris från Gotland, ramslök som doftar i skogarna, små spröda ärtskott i marknadsstånden. Det är perfekt tid för en grön, sprudlande vegetarisk mat-version av Lasagne – en rätt som smakar lika mycket svensk vår som italiensk sol. Tänk dig späda spenatblad, söt vårärta, krämig ramslökspesto och kanske en skvätt kallpressad svensk rapsolja mellan lagren. Kan du föreställa dig doften av nygräddad, varm hemlagad mat fylld med parmigiano Reggiano, sparris och ramslök?
För dig som föredrar vegansk mat eller behöver glutenfri alternativ, är Lasagne lika anpassningsbar. Genom att bygga lager av rostade rotsaker, nötiga krämer och pastaplattor på alternativt mjöl kan du skapa en rätt som är minst lika smakrik – och kanske till och med ännu färggladare.
Och om du inte hinner laga själv? Då är livet i Takeaway Stockholm din räddare. Tänk dig att hämta upp en rykande het form med riktig hemlagad mat, färdig att packas ner i picknickkorgen. En klassisk köttlasagne? En vårfräsch vegetarisk variant? Eller en färgglad glutenfri version fylld med sotade rotsaker och örter? Perfekta följeslagare för en kylig aprilafton vid brasan, även om ingen kom ihåg att ta med marshmallows.
Vilken sorts lasagne skulle du vilja ta med till Valborgsbrasan?
När jag stod där det andra året, delade ut bitar av Lasagne till frusna vänner i fleecetröjor medan gnistorna steg mot himlen, insåg jag något viktigt. Svensk matkultur är alltid i rörelse – nyfiken, öppen, välkomnande. Precis som tacos har hittat hem på fredagskvällar, och falafel blivit lunchfavorit, hittar Italiensk mat som Lasagne också sin plats. Inte genom att ersätta gamla traditioner, utan genom att lägga sig försiktigt ovanpå – ett nytt lager, en ny smak, ett nytt minne.
Mattraditioner står aldrig stilla. De är som en Lasagne: lager på lager av kärlek, tid och smaker som håller ihop allt. Nästa gång du packar för Valborg, kanske du också slinker ner en folieinlindad bit komfortmaten mellan kaffetermosen och extratröjan? Kanske känner du brasans rökdoft och ler, med vetskapen om att du har en extra värmekälla redo.
Älskar du också stora brasor? Skulle du ta med Lasagne till nästa Valborgsfirande?
I slutändan handlar Valborg inte om fina menyer eller avancerade traditioner. Det handlar om att stå tillsammans mot vinterns sista kalla vindar, välkomna ljuset och fira de där små, enkla sakerna som gör livet gott. Och vad kan vara bättre än att göra det med en rätt byggd med kärlek, lager på lager, av de bästa localt anskaffat svenska råvaror och klassiska italienska råvaror? Oavsett om du väljer en långkokt ragù, en vårgrön vegetarisk mat-fest eller en vågad färgexplosion i form av vegansk mat, så är en sak säker: Lasagne är inte bara en maträtt. Det är en känsla.
Och på en kväll då världen lutar sig lite närmare solen, är det precis den känslan du vill dela.

Kontakta oss