Blog

04 JUNE 2025

Lasagne i gräset – en svensk picknick med italienska lager

Den första riktigt varma lördagen i juni är något alldeles speciellt i Stockholm. Solen dyker upp, och plötsligt känns det som att hela stan påminns om hur livet kan smaka. Det är då filtar rullas ut i varje park, termosar fylls, och varenda parkbänk blir en middagsbjudning. Men min allra första picknick i Sverige? Den var… annorlunda.
Jag var den enda som hade med mig en ugnsform.
Det var i Hellasgården. Jag var nyinflyttad från Italien, där uteätande oftare handlar om att stå och balansera en papperstallrik med friterad fisk än att planera en hel logistikövning i naturen. Men mina nya svenska vänner hade planerat en "riktig" picknick. Filtar, kylklampar, matchande burkar – allt på plats.
Och jag? Jag dök upp med en rykande lasagne. Hemlagad. Fortfarande varm. En vegetarisk variant fylld med lokalt odlade zucchinis, färsk spenat, lite ricotta och en rejäl klick hemgjord pesto. Jag tänkte: det här är ett kärleksfullt bidrag. De tänkte nog: vem tar med en ugn till skogen?
Men vet du vad? Efter första tuggan ville ingen längre ha sina wraps.
Den picknicken lärde mig två saker: 1) Svenskar tar sina picknickar på fullaste allvar. 2) Det finns något väldigt svenskt i att tyst njuta av riktigt god hemlagad mat – särskilt om den doftar parmesan, vitlök och sommar.
Och ja, vem gillar inte lasagne?
Sommaren i Sverige är ju nästan en religion. Ljus, ledighet, natur. Och picknickar är ceremonin. Man tar med sig kaffetermos, pastasallad, kanske en grillad kyckling. Men efter den där dagen började jag undra: varför inte också lasagne? Särskilt en somrig variant – lättare, grönare, men fortfarande värmande på sitt sätt. En bit komfortmat under bar himmel. Det är precis vad Lasagnariet handlar om.
Vi älskar vår klassiker, absolut. En bolognese med långkokt ragù är svårslagen. Men sommaren förtjänar något nytt. Därför har vi tagit fram vegetariska versioner som verkligen passar på en filt: ugnsrostad fänkål, rökt mozzarella, tunna skivor aubergine. Eller varför inte en midsommardröm? Färskpotatis, dill, och Västerbottenost i en mild béchamelsås.
Har du någonsin provat en helt ny version av klassisk lasagne?
Vi tycker att svenska och italienska smaker har mycket mer gemensamt än man kanske tror. Som dill och basilika. Väldigt olika på pappret – men när de möts i rätt rätt, blir det magi. I vår somriga lasagne använder vi svenska råvaror från odlare i Uppland och Sörmland, tillsammans med kärleken från italienska ingredienser som Parmigiano Reggiano och extra jungfruolivolja.
Det är det vi menar med hemlagad mat. På riktigt. Från grunden. Och även om det handlar om takeaway i Stockholm, betyder det inte att vi kompromissar. Våra lasagner packas så de håller värmen, är enkla att bära med, och kommer med miljövänliga bestick. Perfekta för picknick – från leverans till gräset.
Vilken sorts lasagne skulle du ta med dig på picknick?
Vi har också börjat experimentera med kall lasagne – ja, du läste rätt. Tänk dig tunna pastalager med grillade grönsaker, citronricotta och en lätt vinägrett. Serverad kall, i en matlåda. Fräsch, oväntad och otroligt god. Och för dig som älskar vegansk mat, har vi en variant med mandelbéchamel, rostad paprika och soltorkade tomater. Inga kompromisser – bara smak.
Och ja, vi har såklart även glutenfria alternativ, så att ingen behöver avstå från sommarens godaste picknickrätt.
Kan du föreställa dig doften av nybakad, varm, hemlagad lasagne med skogschampinjoner och parmesan – ute i naturen?
Det är precis där det händer. Den där lilla stunden när du öppnar locket, ångan stiger upp, och plötsligt känns hela världen lite mjukare. Det är kanske inte traditionellt, men det är definitivt min typ av svensk midsommar.
Picknick handlar ju inte bara om maten – det handlar om att vara där. Tillsammans. Skratta med någon. Låta kaffet kallna för att samtalet blev för bra. Och mitt i allt det, en bit lasagne – enkel, äkta och fylld med smak. Inget märkvärdigt. Bara riktig mat, lagad med kärlek.
Nästa gång solen dyker upp över stan, varför inte svänga förbi Lasagnariet innan du ger dig ut? Oavsett om du är team vegetarisk mat, vegansk mat, eller bara “mer ost, tack” – vi har något för dig.
För visst kan man ta med hummus till picknick.
Men varför inte ta med lasagne?

Kontakta oss