Blog

16 JUNE 2025

Midsommar

Midsommar i Sverige är som en enda stor kram av solsken, blommor och den långa sommarkvällens magi. Det är en tradition där det svenska hjärtat bankar extra hårt för sill, potatis, små grodor och jordgubbar i överflöd. Men tänk om vi blandade in lite italiensk matglädje i denna firandets högtid? Inte för att utmana traditionerna, men för att berika dem. En midsommar utan sill är otänkbart, men en midsommar med en vällagad, hemlagad lasagne på svenska råvaror? Det är kanske något att prova.
Jag minns första gången jag blev inbjuden till ett riktigt midsommarfirande. Som italienare var jag van vid att fira sommaren med långa middagar utomhus, fyllda med värme, skratt och rätter som byggdes kring vad säsongen hade att erbjuda. Jag trodde jag var förberedd, men ingenting hade kunnat göra mig redo för midsommarlekarna. Jag blev kastad in i ringlekar, smågrodedansen och plötsligt fann jag mig själv med en blomsterkrans på huvudet, skrattande tills magen gjorde ont. Jag hade aldrig varit med om något liknande, en fest där både barn och vuxna hoppade runt i gräset, sjöng visor och njöt av de ändlösa ljusa timmarna.
Men det var maten som fascinerade mig mest. Ett bord som dignade av små rätter: sill i alla dess former, nykokt potatis med dill, gräddfil och gräslök, gräddiga västerbottenpajer och en oändlig ström av jordgubbar med vispgrädde. Allt var lagat med kärlek och med råvaror från de svenska åkrarna, sjöarna och skogarna. Jag insåg snabbt att midsommar var så mycket mer än en fest—det var en hyllning till svensk sommar, till jorden och till maten som förenar oss.
Men mitt italienska hjärta kunde inte låta bli att fundera över en sak: Var fanns pastan? Var fanns den där rätten som samlar alla kring bordet, som lagas med tid och omsorg och som är menad att delas? Och så föddes idén—varför inte en midsommarlasagne?
Föreställ dig en lasagne byggd på svenska råvaror, en fusion mellan det italienska och det svenska. Tunna pastablad, varvade med en len béchamelsås, fylld med nyskördade sommargrönsaker: gröna ärter, färsk spenat, söta små tomater och kanske till och med lite färskpotatis i tunna skivor för en oväntad svensk twist. Toppat med ett generöst lager lagrad prästost eller västerbottenost, som smälter och gifter sig med de krämiga lagren.
Lasagne är i grunden en rätt som både är husmanskost och comfort food, precis som midsommarmaten. Den lagas med omsorg, byggs i lager av smaker och delas med vänner och familj. Och tänk att duka fram den på midsommarbuffén—bredvid sillen, bredvid pajerna och jordgubbarna. En liten italiensk gäst i det svenska firandet.
I Italien är vi vana vid att ta med mat till fest. En lasagne är en perfekt "takeaway stockholm"-rätt för midsommar. Den kan förberedas i förväg, tas med i en form och enkelt värmas om det behövs. Precis som de svenska smörgåstårtorna eller västerbottenpajerna, är den enkel att dela och passar perfekt för en picknick eller en lång middag utomhus under ljusa sommarnätter.
Och för de som är veganer eller vegetariska? Inga problem. En vegansk mat-variant med silkestofu, nötigt rostade mandlar och svenska sommargrönsaker kan vara minst lika ljuvlig. Eller en glutenfri version, där pastalagren byts ut mot tunt skivade zucchini eller aubergine. För lasagne är inte en rätt som exkluderar, den är en rätt som samlar alla.
Min vän Johan, en sann midsommartraditionalist, var skeptisk när jag berättade om min idé. "Lasagne på midsommar?" frågade han och höjde på ögonbrynen. "Det går ju inte." Men nyfikenheten tog över, och han gick med på att prova. Jag svängde ihop en version med grillad zucchini, svenska kantareller och en mustig ostsås. Vi serverade den ljummen vid midsommarbordet, och efter första tuggan nickade Johan uppskattande. "Okej, jag erkänner. Det här funkar faktiskt."
Kanske är det just det midsommar handlar om – att fira traditioner men samtidigt våga välkomna nya smaker. Att kombinera det bekanta med det oväntade. Att låta mat vara ett sätt att förena kulturer, att skapa minnen kring ett bord fyllt av glada människor och goda rätter.
Och egentligen, om vi kan sjunga om små grodor, dansa runt en blomsterklädd stång och skratta oss genom natten, då kan vi väl också välkomna en hemlagad lasagne i firandet?
Vad är din favoriträtt på midsommar? Har du någonsin testat att ta med en lasagne till en svensk sommarfest? Och om du skulle göra en midsommarlasagne—vilka svenska ingredienser skulle du använda?
Sommaren bär med sig smaker av det bästa vi har. Smörstekt sparris, solmogna tomater, örter från trädgården och säsongens första kantareller. Tänk en midsommarlasagne med grillade primörer, en lätt tomatsås med vitlök och basilika, varvad med en krämig ostblandning och hemlagad pasta. Kanske till och med en hint av citron för att lyfta fram friskheten i de svenska sommarkvällarna.
När solen aldrig riktigt går ner och kvällen övergår i en gyllene skymning, när skratten ekar mellan björkarna och de sista jordgubbarna doppas i vispgrädde, då vet vi att sommaren är här. Och kanske, bara kanske, är det dags att låta lasagnen bli en del av midsommarbordet.

Kontakta oss